Dlaczego żeliwo rdzewieje?
Niewłaściwe użytkowanie żeliwnych naczyń kuchennych lub zaniedbanie zasad użytkowania może doprowadzić do rdzewienia. Dzieje się tak, ponieważ żeliwo nie jest pokrywane dodatkowymi, syntetycznymi powłokami. Nadmiar wilgoci wnika w pory materiału i w ten sposób tworzy się korozja.
Kiedy żeliwne naczynie rdzewieje?
Korozja może wystąpić, jeśli:
- pozostawisz w nim ugotowane jedzenie,
- umyjesz żeliwne naczynie w zmywarce do naczyń,
- naczynie moczyło się w zlewie przez dłuższy czas,
- nie wytrzesz lub nie osuszysz naczynia po umyciu.
Pamiętaj, że rdzewienie żeliwnej patelni nie jest poważnym problemem. Możesz łatwo się go pozbyć i wcale nie oznacza to uszkodzenia naczynia. Najlepiej jednak przestrzegać zaleceń użytkowania, w przeciwnym razie rdzewienie żeliwa jest nieuniknione.
Rdzewienie żeliwnego naczynia kuchennego – jak tego uniknąć?
- nie myj żeliwnego naczynia w zmywarce,
- przed pierwszym użyciem pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu naczynia, <LINK>
- ugotowane jedzenie przełóż do innego naczynia i umyj patelnię niezwłocznie po użytkowaniu,
- za każdym razem, po umyciu, ostrożnie wytrzyj żeliwne naczynie do sucha i zawsze przechowuj je w suchym miejscu,
- używaj żeliwnych naczyń regularnie – z czasem na patelni wytworzą się trwałe, naturalne powłoki minimalizujące ryzyko pojawienia się rdzy,
Jak wyczyścić żeliwne naczynie kuchenne z rdzy?
- dobrze umyj naczynie sztywną szczotką lub ścierką do oczyszczania patelni z rdzy. Możesz wykorzystać łagodny detergent, np. płyn do mycia naczyń,
- opłucz naczynie i wykonaj procedurę przygotowania patelni do użytku tak, jak przed pierwszym użyciem. <LINK>
Jeżeli będziesz odpowiednio pielęgnować żeliwne naczynia kuchenne, ich żywotność będzie wręcz nieograniczona! Smaku potraw gotowanych w żeliwnie jest niesamowity i nie da się go porównać z niczym, dlatego warto stosować się do tych kilku prostych zasad użytkowania!