Kociołki i kociołki uzbeckie

Kociołek Kociołek uzbecki  

Kociołek żeliwny — producent Brizoll

Kociołki żeliwne to naczynia kuchenne, które znajdują zastosowanie przede wszystkim w warunkach polowych. Są one dedykowane do gotowania na ognisku, ale z powodzeniem mogą być również używane w tradycyjnym stylu gotowania na wolnym ogniu. Tym, co je wyróżnia, jest solidna konstrukcja oraz doskonała odporność na wysoką temperaturę. Zwykle są wyposażone w grube dno, które umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła, zapobiegając przypalaniu się potraw. W naszym asortymencie znajdziesz szeroki wybór niezawodnych kociołków żeliwnych — również uzbeckich. Postaw na artykuły od sprawdzonego producenta już dziś. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz!

Do czego sprawdzi się kociołek żeliwny?

Myśliwski kociołek nadaje się do przygotowywania rozmaitych potraw. Jako że często wykorzystuje się go w warunkach polowych, np. na biwaku, doskonale sprawdzi się do gotowania łatwych, a przy tym sycących potraw, takich jak gulasze, zupy, potrawki mięsne czy inne kilkuskładnikowe dania. Dzięki swoim unikalnym właściwościom kociołek żeliwny okaże się niezastąpionym elementem kuchennego wyposażenia na wyjeździe myśliwskim, survivalowym, a ponadto przyda się na każdym grillu i ognisku na świeżym powietrzu.

Jak dbać o żeliwne garnki do pieczonek?

Aby kociołki żeliwne służyły nam jak najdłużej, wymagają odpowiedniej pielęgnacji i konserwacji. Przestrzegając kilku prostych zasad, będziemy mogli cieszyć się nimi przez długi czas. O czym warto pamiętać?

  • Sezonowanie — przed pierwszym użyciem kociołka kluczowe jest jego odpowiednie sezonowanie, które polega na pokryciu wnętrza cienką warstwą oleju roślinnego oraz podgrzaniu go w piekarniku, na kuchence lub nad ogniskiem. Sposób ten pozwala stworzyć naturalną powłokę, która chroni kociołek przed przywieraniem.
  • Czyszczenie — po każdym użyciu należy dokładnie wyczyścić kociołek, do czego wystarczy wyłącznie ciepła woda i miękka gąbka lub szczotka. Niewskazane jest używanie silnych detergentów, które mogą uszkodzić powłokę ochronną.
  • Suszenie — po umyciu żeliwnego garnka do pieczonek należy go dokładnie wysuszyć, ponieważ wilgoć może prowadzić do korozji. Najlepiej postawić go więc z powrotem na kuchence lub też zawiesić nad ogniskiem.
  • Konserwacja — w celu zachowania właściwości nieprzywierających warto co jakiś czas powtarzać proces sezonowania kociołka. Pozwoli to utrzymać jego powłokę ochronną w dobrym stanie, zapewniając długotrwałą eksploatację.
  • Olejowanie — po umyciu i osuszeniu nanosimy na całą powierzchnię kociołka ręcznikiem papierowym warstwę oleju jadalnego.
  • Przechowywanie — naczynie przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu, staramy się go szczelnie nie przykrywać.

Żeliwne garnki do pieczonek oraz tradycyjne uzbeckie kociołki do gotowania

Jesteśmy producentem wysokiej jakości kociołków żeliwnych — w tym również charakterystycznych dla uzbeckiej kuchni kazanów. Proponowane artykuły kuchenne wyróżnia staranne wykonanie, które gwarantuje komfort użytkowania kociołków żeliwnych nawet w najtrudniejszych warunkach. W naszej ofercie mamy również tradycyjne uzbeckie piece uczag pod kazany. Zapraszamy do zapoznania się z całym asortymentem!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl