Kazan- jak przygotować do użytku

0
Kazan- jak przygotować do użytku

Żeliwne kociołki kazan  przed pierwszym użyciem należy w odpowiedni sposób przygotować.

Jeśli zdecydowałeś się na zakup żeliwnego kociołka kazan musisz wiedzieć, że dokonałeś świetnego wyboru. By w pełni cieszyć się z użytkowania poniekąd przez resztę swojego życia należy w pierwszym okresie o niego zadbać i w odpowiedni sposób przygotować. Każde nowe naczynie żeliwne pokryte jest cienką warstwą oleju technicznego, który konserwuję i zabezpiecza jego powierzchnie od chwili wyprodukowania do momentu przygotowania do użytku. Musimy pozbyć się konserwacji, wypalić/wypiec naczynie i stworzyć w procesie polimeryzacji nieprzywierającą naturalną powłokę (podczas podgrzewania na powierzchni tłuszcz wiąże się z metalem i tworzy twardą nieprzywierającą skórkę chroniącą metal).

Przygotowanie naczyń żeliwnych

Dokładnie umyj kazana pod ciepłą wodą używając delikatnego detergentu, gąbki, zmywaka. Osusz ręczniczkiem papierowym. Umieść kociołek na taborecie gazowym, piecu uczag lub tripodzie nad ogniskiem i rozgrzej, wsyp sól ok. 500-1000g i piecz przez 20-30 minut okresowo mieszając sól. Musisz go podgrzewać, aż sól zmieni kolor na żółty lub jeszcze lepiej brązowy zabierając wszelkie zanieczyszczenia, w tym czasie kociołek stopniowo będzie zmieniał kolor na jaśniejszy bardziej szary. Poczekaj, aż kolor wyrówna się na całej powierzchni następnie wyłącz, pozbądź się soli i pozwól mu ostygnąć.

Jak prawidłowo wykonać powłokę „nonstick”

Przed użyciem kociołka pozostał jeszcze jeden krok – jest to stworzenie powłoki nieprzywierającej. W żadnym wypadku nie należy lekceważyć tego kroku, w przeciwnym razie twój kocioł pokryje się rdzą, a jedzenie będzie się kleić i palić podczas gotowania. Tłuszcz jest niezbędny do stworzenia nieprzywierającej powłoki. Do tego celu możemy użyć każdy roślinny olej, a nawet tłuszcz zwierzęcy. Ogrzewamy kociołek z olejem i łyżką cedzakową podlewamy wszystkie ściany. Gorący olej wniknie we wszystkie pory naczynia, a w procesie polimeryzacji tłuszcz połączy się z żeliwem tworząc trwałą powłokę nieprzywierającą i zabezpieczy naczynie. Pozostawić kocioł do wystygnięcia, wylać olej i przetrzeć papierowym ręcznikiem. Ponieważ żeliwo chłonie aromaty, a zapach przepalonego oleju nie każdemu odpowiada warto jest przesmażyć dwie trzy cebule pokrojone na ćwiartki na brązowo. Teraz kocioł jest gotowy do użycia!

Jak prawidłowo przechowywać kociołek po użyciu

Po każdym gotowaniu umyj kociołek ciepłą wodą miękką ściereczką lub gąbką. W żadnym wypadku nie należy używać twardych i metalowych gąbek, ponieważ mogą pozostać rysy, które wkrótce zardzewieją. Pamiętaj, aby wytrzeć do sucha i wysuszyć kocioł przed odłożeniem go do przechowywania. Lepiej przechowywać naczynia w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, w żadnym wypadku nie przykrywać ich pokrywką ani innymi przyborami, aby nie pojawił się nieprzyjemny zapach. I najlepiej oczywiście naoliwić wnętrze kotła. Jeśli rzadko używasz kociołka, musisz go nasmarować z obu stron

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl