Uzbecki berberys

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: PU1311

Opis

Berberys

Berberys Uzbecki, 25g, z certyfikatem Halal!

Opis przedmiotu:

Składniki:

Suszona jagoda (barbaris)

PRZYPRAWY BEZ SOLI, BEZ BARWNIKÓW, BEZ DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI, BEZ SKROBI, BEZ ZAGĘSZCZACZY I TŁUSZCZÓW HYDROLIZOWANYCH

Stosowanie:

Pilaw z Azji Środkowej. Do przyprawiania sałatek, zup i deserów.

Kraj pochodzenia :  Uzbekistan

Berberys (barbaris, zereshk)

Berberys to jedna z najpopularniejszych przypraw w Uzbekistanie (a także w innych krajach azjatyckich). Jej smak jest specyficzny - pikantno-kwaśny (zawdzięcza to dużej ilości witaminy C). Są to wydłużone czerwone jagody, zwykle kupowane i używane suszone.

Przyprawa ta, podobnie jak wiele innych, od dawna jest częścią tradycyjnej medycyny Wschodu. Oprócz witaminy C jagody zawierają również niewielką ilość pewnego alkaloidu berberyny, który pobudza przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz wpływa na mikroflorę jelitową. Jej lecznicze działanie jest znane nie od dziś w aptekach, głównie na półkach z suplementami na odchudzanie i urodę, można znaleźć produkty z berberyną pozyskiwaną z nasion, liści i kory różnych rodzajów łopianu (przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów należy skonsultować się z lekarzem).

W Iranie berberys (zwany tutaj zereshk ) jest używany do przygotowania słynnego zereshk polo , perskiego dania z ryżu z kurczakiem, które wykorzystuje szafran i dużo suszonych jagód berberysu. Ponieważ suszone jagody berberysu są małe, można je łatwo dodawać do potraw z ryżu lub popularnego w Afryce Północnej kuskusu, a także do sałatek podawanych z mięsem. W Indiach jagody te są używane do deserów (oczywiście po dosłodzeniu), a w Rosji ekstrakt z berberysu stosuje się jako środek aromatyzujący do słodyczy i napojów .

W Ameryce Północnej z berberysu robi się galaretki i dżemy. Zdrowi ludzie używają nasion berberysu tam, gdzie użyliby cytryn. Często kucharze radzą moczyć nasiona berberysu w zimnej wodzie przez około 15 minut przed ich użyciem.

W Uzbekistanie berberys dodaje się do prawie wszystkich dań mięsnych, zup i marynat. Bez niego nie można sobie wyobrazić pilawu, jagnięciny i innych smażonych mięs. Uzbecy używają nie tylko jagód , ale także liści – dodaje się je do sałatek, zup, ryżu z warzywami. Ta przyprawa dobrze komponuje się z kurkumą, kuminem i goździkami.

 

Producent: SPICE EXPERT Sp. 160 Bogishamol Street, Taszkent, Uzbekistan.

Ważność:

Okres ważności - 24 miesiące. Data produkcji: patrz na opakowaniu.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl