Uzbecki kumin górski (zira)

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: PU0819

Opis

Opis

Kminek rzymski / Kumin  / Zira, 45g

Stosowanie:

  • Używany do pilawu
  • Ryż, ciecierzyca
  • Do dań z kurczaka i jagnięciny.

    Produkt spełnia wymagania Halal i posiada certyfikat HALAL.

     

Kraj pochodzenia :  Uzbekistan

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

—————————————————-

W starożytnym Egipcie kminek był już znany i używany – podobno jego pozostałości znaleziono w egipskich piramidach. Kumin, podobnie jak inne orientalne przyprawy, trafił do Europy w okresie Cesarstwa Rzymskiego (dlatego w niektórych miejscach nadal nazywany jest kminkiem rzymskim). Kminek - nie przez przypadek.

Chociaż nie da się zastąpić kuminu kminkiem (zarówno zapach, jak i smak są bardzo różne), to same rośliny kuminu są zdecydowanie spokrewnione z kminkiem – należą do tej samej rodziny selerów. Ich nasiona są podobne - nasiona kminku są nieco większe i jaśniejsze. 

Kumin w medycynie

jest z powodzeniem stosowany zarówno w krajach wschodnich, jak iw staroeuropejskiej medycynie ludowej. Stosowano go głównie w leczeniu chorób żołądka i jelit oraz zaburzeń trawienia. Kumin lub jego napar podawano nawet dzieciom na wzdęcia, a dorosłym na uspokojenie układu nerwowego, wzmocnienie serca i łagodzenie wielu innych dolegliwości (nie zapominajmy - przy leczeniu chorób jakimikolwiek środkami ludowymi należy skonsultuj się z lekarzem!).

Mielony czy nasiona?

Kumin jest zwykle używany jako nasiona lub mielony. Nasiona przyprawy zwykle stają się bardziej intensywne w smaku, jeśli są lekko prażone na suchej patelni. Po uprażeniu można go zmielić w młynku do kawy i użyć jako proszek (jak kawę, kminek mielić tylko tyle, ile potrzeba!). Podczas gotowania kumin dodaje się jako pierwszy, ponieważ jego aromat jest bardzo intensywny – trzeba będzie łączyć według niego inne przyprawy. Z tego samego powodu kumin należy stosować ostrożnie. Po przesadzeniu z ilością może się zdarzyć, że nie będziesz już czuć innych przypraw w naczyniu.

Obecnie większość kuminu używanego na świecie pochodzi z Turcji, Egiptu, krajów Azji Środkowej i Indii. Specjaliści twierdzą, że kumin różni się nieco od różnych krajów, dlatego Uzbekowie, którzy przygotowują potrawy narodowe za granicą, muszą przywieźć przyprawy z Uzbekistanu – według nich tylko wtedy  smak potraw będzie autentyczny!

Producent: SPICE EXPERT Sp. 160 Bogishamol Street, Taszkent, Uzbekistan.

Ważność:

Okres ważności - 24 miesiące.

Data produkcji: patrz na opakowaniu.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl