Jak pielęgnować naczynia żeliwne?

Zasady użytkowania żeliwnych naczyń kuchennych Brizoll

Aby żeliwne naczynia kuchenne Brizoll służyły Ci przez długie lata, zalecamy przestrzeganie zasad ich użytkowania:

  1. Ważne! Przed pierwszym użyciem żeliwnego naczynia kuchennego Brizoll należy je odpowiednio przygotować, postępując zgodnie z instrukcjami: .
  2. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać patelnię przed każdym użyciem. W ten sposób unikniesz przypalania potraw.
  3. Po każdorazowym użyciu żeliwnego naczynia dokładnie umyj je i wytrzyj do sucha, aby uniknąć pojawiania się rdzy. Ponadto przechowuj naczynie w suchym miejscu.
  4. Po użyciu żeliwnego naczynia delikatnie posmaruj je olejem roślinnym.
  5. Nie myj żeliwnych naczyń w zmywarce. Z czasem porowata struktura żeliwa wypełnia się olejem i powstaje naturalna, nieprzywierająca powłoka, której jakość wraz z upływem lat tylko się poprawia. Mycie w zmywarce z użyciem ostrych detergentów ma negatywny wpływ na powłokę i prowadzi do jej wyniszczenia.

Naczynia żeliwne nie są wrażliwe na kontakt z metalowymi przyborami kuchennymi, takimi jak ostrza czy widelce. Wraz z wiekiem ich żywotność i właściwości ulegają poprawie. Postępując zgodnie z powyższymi zaleceniami będziesz cieszyć się z użytkowania żeliwa przez długie lata!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl