Patelnie sadż (saj)
W ostatnich latach w naszym kraju znacznie przybyło zwolenników kuchni japońskiej, chińskiej czy koreańskiej. Okazuje się jednak, że kontynent położony za Uralem ma do zaoferowania znacznie więcej, niż jedynie dania z Dalekiego Wschodu - wciąż stosunkowo nieznane pozostają u nas aromatyczne potrawy wywodzące się z Azerbejdżanu, Kirgistanu, Armenii i innych krain, gdzie sztuka kulinarna miała swoje początki jeszcze w odległej starożytności. Doskonałym narzędziem do przygotowywania wielu tamtejszych specjałów są nasze żeliwne patelnie azjatyckie Sadż (Saj) - te niezwykle wytrzymałe naczynia przez całe stulecia służyły koczownikom do pieczenia zarówno mięsa i ryb, jak i chleba oraz warzyw na otwartym ogniu.
Przekazywana sobie z pokolenia na pokolenie technologia ich produkcji przetrwała do naszych czasów i dziś azjatyckie patelnie żeliwne Saj/Sadż możesz wykorzystać również w swojej kuchni lub zabrać ze sobą na biwak. Ich zewnętrzna, wypukła część idealnie nadaje się do wypiekania chleba, podczas gdy na stronie wewnętrznej (wypukłej) przygotowuje się zwykle danie główne.