Użytkowanie i pielęgnacja
Niewłaściwe użytkowanie żeliwnych naczyń kuchennych lub zaniedbanie zasad użytkowania może doprowadzić do rdzewienia. Dzieje się tak, ponieważ żeliwo nie jest pokrywane dodatkowymi, syntetycznymi powłokami. Nadmiar wilgoci wnika w pory materiału i w ten sposób tworzy się korozja.
Kiedy żeliwne naczynie rdzewieje? Korozja może wystąpić, jeśli:
● pozostawisz w nim ugotowane jedzenie,
● umyjesz żeliwne naczynie w zmywarce do naczyń,
● naczynie moczyło się w zlewie przez dłuższy czas,
● nie wytrzesz lub nie osuszysz naczynia po umyciu.
Pamiętaj, że rdzewienie żeliwnej patelni nie jest poważnym problemem. Możesz łatwo się go pozbyć i wcale nie oznacza to uszkodzenia naczynia. Najlepiej jednak przestrzegać zaleceń użytkowania, w przeciwnym razie rdzewienie żeliwa jest nieuniknione.
Rdzewienie żeliwnego naczynia kuchennego – jak tego uniknąć?
● przed pierwszym użyciem pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu naczynia (patrz: sekcja "Jak przygotować patelnię żeliwną do użytkowania? Preparacja patelni żeliwnej - instrukcja."),
● nie myj żeliwnego naczynia w zmywarce,
● nie pozostawiaj w naczyniu ugotowanego jedzenia i umyj patelnię zaraz po użytkowaniu,
● za każdym razem, po umyciu, wytrzyj żeliwne naczynie do sucha i zawsze przechowuj je w suchym miejscu,
● używaj żeliwnych naczyń regularnie – z czasem na patelni wytworzą się trwałe, naturalne powłoki minimalizujące ryzyko pojawienia się rdzy.
Mycie naczyń żeliwnych
● naczynia żeliwne najlepiej myć gdy są jeszcze ciepłe, zaraz po użytkowaniu.
● do mycia używamy tylko gorącej wody, gąbki, zmywaka lub twardej szczotki.
● do zaschniętej, zapalonej patelni możemy użyć pasty z soli kuchennej i wody.
● po każdym myciu osuszamy naczynie ręczniczkiem papierowym i w pierwszym okresie, zanim powstanie powłoka ochronna, "olejujemy" - z użyciem ręcznika papierowego rozcieramy na wewnętrznej stronie patelni niewielką ilość dowolnego oleju roślinnego.
Jak wyczyścić żeliwne naczynie kuchenne z rdzy?
1. Dobrze umyj naczynie sztywną szczotką lub ścierką do oczyszczania patelni z rdzy. Możesz wykorzystać łagodny detergent, np. płyn do mycia naczyń,
2. Opłucz naczynie i wykonaj procedurę przygotowania patelni do użytku tak, jak przed pierwszym użyciem.
Jeżeli będziesz odpowiednio pielęgnować żeliwne naczynia kuchenne, ich żywotność będzie wręcz nieograniczona! Smaku potraw gotowanych w żeliwie jest niesamowity i nie da się go porównać z niczym, dlatego warto stosować się do tych kilku prostych zasad użytkowania!