Kazan uzbecki Namangan 8l z aluminiową pokrywką, płakskie dno
Opis
Prawdziwy uzbecki żeliwny Kazan 8l z płaskim dnem
Posiada aluminiową pokrywę w zestawie, produkowany jest w mieście Namangan (Republika Uzbekistanu), różni się polerowaną powierzchnią wewnętrzną i grubymi ściankami (od 6mm). Taki kazan będzie służył przez kilkanaście lat nie tylko Tobie, ale także Twoim dzieciom i wnukom.
Ściany kazana są polerowane od wewnątrz , co daje wspaniały efekt i solidną powierzchnię odporną na zarysowania. Dzięki temu, kocioł jest bardzo estetyczny i łatwy do utrzymania w czystości. Kocioł posiada aluminiową pokrywę, która służy nie tylko do przykrywania potraw, ale również zapobiega rozpraszaniu ciepła. Dzięki temu, jedzenie będzie się gotowało szybciej i bardziej równomiernie, co wpłynie na jego smak i walory odżywcze. Azjatycki kształt kociołka równomiernie rozprowadza ciepło wzdłuż ścian i nasyca potrawę smakiem i aromatem. Kazan Uzbecki to kocioł, który doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania różnych dań, zarówno dla dużej rodziny, jak i dla grupy przyjaciół. Dzięki swojej wytrzymałości i pojemności, można w nim przyrządzać tradycyjne dania kuchni uzbeckiej, takie jak plov, manty czy samsy. Warto dodać, że kazan uzbecki to produkt wykonany z wysokiej jakości żeliwa, co gwarantuje jego trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. Kocioł może być wykorzystywany na piecach uczag, kamado, tripodach, wolnym ogniu. Podróżnicy bardzo lubią używać Kazana, ponieważ jest niezwykle praktyczny i niezastąpiony w terenie. Odporny na warunki atmosferyczne i temperaturę, kazan uzbecki to idealny wybór dla miłośników kuchni bliskowschodniej, a także dla osób, które cenią sobie solidne i trwałe narzędzia kuchenne.
Zalety żeliwnego kazana z Uzbekistanu:
– Polerowana powierzchnia wewnętrzna
To właśnie polerowana powierzchnia wewnętrzna odróżnia uzbeckie kotły Kazan od innych producentów. kazany są polerowane ręcznie, co ogranicza występowanie różnego rodzaju defektów – muszli i zwiotczeń.
Gotowanie w takim Kazanie to sama przyjemność, bo jedzenie nie będzie się palić na gładkiej powierzchni kazana, bo po prostu nie ma się do czego przyczepić.
– Grubość ścianki od 6 mm
Im większa objętość Kazana, tym grubsza ściana. A równomierność rozkładu ciepła na powierzchni Kazana zależy od grubości ściany.
– Wygodne uchwyty na krawędziach
– Równomierne podgrzewanie posiłków!
Żeliwo jako metal ma niską przewodność cieplną, to znaczy długo się nagrzewa i długo stygnie. Ogrzewanie odbywa się równomiernie, dzięki czemu danie jest smażone lub gotowane jednakowo ze wszystkich stron, a przypalenie jedzenia jest praktycznie niemożliwe. Ta właściwość nie pozwoli na zbyt szybkie wystygnięcie potrawy, dzięki czemu potrawy podawane na stół będą miały doskonały smak, aromat i kolor.
– Żeliwo – porowaty metal
Z biegiem czasu olej i tłuszcz wchłaniają się w pory żeliwa, a właściwości nieprzywierające kazana ulegają poprawie. Im częściej używa się kazana, tym staje się lepszy.
– Wieczne przybory kuchenne!
Naczynia żeliwne są solidne, trwałe i praktyczne. Jest to prawie niemożliwe, aby to zepsuć. Przy odpowiedniej pielęgnacji żeliwny kazan przejdzie na Wasze dzieci, a nawet wnuki! Żeliwny kazan stanie się dobrą rodzinną tradycją!
Kocioł wykonany z czystego żeliwa, nie wydziela szkodliwych oparów i jest bezpieczny dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny!
Informacje dodatkowe
Kazan Uzbecki, kocioł polerowany /wypalony
Płaksie dno (Namangan), z aluminiową pokrywką
Spód płaski na zewnątrz, wewnątrz jest owalny
Wymiary kociołka:
Pojemność: 8L
Głębokość: 160 mm
Średnica (góra): 360 mm
Średnica (blat z uchwytami): 400mm
Dół (wewnątrz): zaokrąglony
Dół (na zewnątrz): płaski 115 mm
Grubość ścianki: 5mm
Grubość: 5mm
Waga: 8,5 kg
Korpus: wysokiej jakości żeliwo