Patelnia azjatycka SADŻ, SAJ żeliwna 400mm
Opis
Patelnia azjatycka SADŻ,SAJ 400 mm
SADŻ, SAJ - pochodząca z południowej części Azerbejdżanu specjalna żeliwna patelnia ze spadzistym kulistym dnem ogrzewana na węglu, drewnie, piecach uczag. Ta starożytna technologia przetwarzania produktów przetrwała nie tylko do dziś, ale także zajmuje godne miejsce na całym świecie. Jest to naczynie bardzo uniwersalne, wewnętrzna wklęsła część sadża jest zwykle używana do pieczenia mięsa, ryb, część obwodowa jest używana do pieczenia warzyw i produktów które do obróbki nie potrzebują wysokich temperatur, a część zewnętrzna wypukła służy do wypiekania chleba
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne pozostawione na ogniu nie wydzielają szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych.
Żeliwo rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także ich właściwości smakowe. Potrawy przygotowane w żeliwnym naczyniu zyskują niezwykły aromat.
Grubość dna sadża przyczynia się do równomiernego gotowania potraw bez przypalania. Jest odporny na uszkodzenia i pozwala na stosowanie metalowych przyborów kuchennych.
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem użytkowania wykonać proces preparacji oraz zapoznać się zasadami pielęgnacji żeliwnych naczyń kuchennych. Szczegóły: Użytkowanie i pielęgnacja
• patelnia wykonana jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska
• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych
• znakomite przewodnictwo cieplne
• wzbogaca żywność o żelazo
• odpowiednio konserwowane naczynie żeliwne może służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!
• nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
• w patelni z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
Materiał: żeliwo
Średnica: 400 mm
Grubość dna: 4,5 mm
Waga: 4,75 kg