Ryż Devzira 800g
Opis
Ryż Devzira
Ryż Devzira jest uważany za najlepszy ryż do pilawu. Jest to jasnoczerwony brązowy ryż. Po umyciu w zimnej wodzie stają się prawie przezroczyste i bursztynowe - bardzo piękny widok.
Ryż Devzira charakteryzuje się wydłużonym kształtem ziarna, z cienkim brązowym paskiem biegnącym wzdłuż włókna.
Umyte ziarna stają się jaśniejsze i lekko różowe. Devzira to także niezwykle ciężka masa ryżu. Wystarczy wziąć garść ryżu w dłoń, aby poczuć jego wagę. To dlatego, że ryż Devzira jest bardzo gęsty. Devzira jest często nazywana „różową perłą Wschodu”. Aby zrozumieć wartość tego ryżu, trzeba mieć choćby najmniejsze pojęcie o jego uprawie.
Jak uprawia się ryż Devzira?
Technologia uprawy ryżu Devzira jest bardzo pracochłonna, dlatego cena tej odmiany ryżu jest wysoka. Ryż Devzira jest trudny w uprawie, ponieważ potrzebuje określonego klimatu i dużej ilości wody, tylko wtedy roślina da dobre plony.
Ryż Devzira uprawia się tylko w górnym biegu rzeki Syr-darii w Dolinie Fergańskiej. Specyficzny klimat i skład gleby Kotliny Fergańskiej pozwala na uzyskanie wspaniałego produktu, którego nie można uprawiać nigdzie indziej na świecie. Nawet ryż uprawiany w pobliżu miasta Khanabad nie smakuje tak samo.
Dolina Fergany to skalisty region. Sianie ryżu wymaga przeorania gliniastej gleby, co samo w sobie jest ciężką pracą. Następnie ogrodzone pola zalewa się wodą i pozostawia na tydzień, podczas którego glina aktywnie wchłania wodę. Po tygodniu gleba jest ponownie orana, aby spulchnić podmokłe pole, a następnie pozostawiona w spokoju, aby glina osiadła.
Ziarna ryżu są również przygotowywane w określony sposób: są moczone, wkładane do worków i ponownie moczone w workach. W tym czasie nasiona kiełkują.
Ryż wysiewa się bezpośrednio do wody — do tego czasu glina osiada, a woda jest prawie czysta. Woda zdążyła już ogrzać się do wymaganej temperatury, więc nasiona szybko się zakorzeniają. Sadzonki ryżu wyłaniają się bezpośrednio z wody w czerwcu.
Pierwsze kłosy ryżu pojawiają się dopiero w połowie sierpnia, a pod koniec października woda zostaje spuszczona i kłosy są koszone. Płatki są usuwane z ziarna ręcznie lub za pomocą maszyny napędzanej wodą.
Gdzie mogę kupić prawdziwy ryż Devzira?
Prawdziwy ryż Devzira jest trudny do kupienia, ale jeśli naprawdę chcesz spróbować prawdziwego uzbeckiego pilawu, musisz szukać ryżu od sprawdzonych dostawców na podstawie pozytywnych recenzji innych kupujących. Jeśli jednak chociaż raz skosztowałeś prawdziwego pilawu z Fergany, nigdy nie pomylisz smaku legendarnego ryżu „Devzira”.
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na cenę produktu: ten ryż nie jest tani, zwykle jego cena nie jest niższa niż ryżu dzikiego (12-15 euro/kg). Jeśli to możliwe, ryż należy nie tylko zobaczyć, ale także dotknąć. Każde ziarno Devziry pokryte jest niewielką warstwą proszku, czyli zmielonych łusek ziarna. Proszek może mieć kolor jasnoróżowy lub ciemnoczerwony. Jeśli pocierasz ziarna w dłoniach, właściwy proszek równomiernie pokryje palce. Puder jest bardzo miękki i często porównywany jest do puchu.
Im dłużej ryż Devzira jest przechowywany, tym jest bardziej wartościowy i smaczniejszy. Czasami Devzira jest przechowywana w magazynach przez 2-3 lata. W wyniku takiego przechowywania ryż nabiera charakterystycznego zapachu, koloru i smaku.
Ryż Devzira jest kupowany głównie na pilaw. Uważa się, że prawdziwy uzbecki pilaw można ugotować tylko z Devzira. Ziarno to jest najcenniejszym produktem spożywczym dla mieszkańców Kotliny Fergańskiej. To właśnie z tego rodzaju ryżu można zrobić legendarny pilaw z Fergany.
Każda uzbecka rodzina ma swój własny przepis na pilaw, ale wszystkie te przepisy łączy główny składnik - ryż Devzira.
Jak zrobić pilaw ryżowy Devzira?
Pilaw, ulubieniec Uzbeków, najlepiej przyrządza się z ryżu Devzira. Ryż Devzira należy gotować przy użyciu specjalnej technologii. Najpierw należy go wstępnie namoczyć w zimnej, lekko osolonej wodzie, a następnie kilkakrotnie przemyć, aby usunąć różowy proszek. Ryż podwaja swoją objętość po ugotowaniu, więc odmierzając go do dania, weź pod uwagę, że Devzira ma wysoki współczynnik wchłaniania wody.
Ryż Devzira ma charakterystyczny aromat i wyraźny słodowy smak. Ryż wchłania tłuszcz i wodę, więc jego ziarna wchłaniają smak pilawu. Ryż Devzira zawsze pozostaje kruchy i nie staje się stałą masą.
Choć pozornie prosty, pilaw jest uważany za jedno z najbardziej złożonych dań kuchni wschodniej. Dla każdego Uzbeka najważniejszym posiłkiem jest dobrze ugotowany pilaw.
Aby zrobić prawdziwy pilaw, trzeba go ugotować w kazanie , tak jak robili to ludzie, dla których nomadyzm był sposobem na życie. Kourma została podgrzana w kotle, dodano do niej wodę, marchewkę, cebulę i ryż.
W warunkach domowych pilaw gotuje się oczywiście nie z kurmy, ale ze świeżego mięsa.
Przepis Plov (1 kg ryżu Devzira):
Prawdziwy pilaw należy gotować w kotle. Zaletą kotła jest to, że optymalnie rozprowadza ciepło.
1. Namocz i umyj ryż Devzira, jak opisano powyżej. Pozostaw w ciepłej wodzie na 30 minut.
2. Do kociołka wlać olej (około 3 chochli) i podgrzewać na dość mocnym ogniu przez 5 minut.
3. Mięso (0,5 kg) pokroić na kawałki 2×2 cm. Umieścić w kociołku i gotować przez około 2 minuty.
Ważne: kup młodą jagnięcinę na pilaw. Odetnij tłuszcz z mięsa i usuń go.
4. W przypadku plov weź 2 cebule pokrojone w pierścienie i włóż je do kotła.
5. Żółta marchewka (1 kg) Pokrój w paski, włóż do kociołka i gotuj przez około 10 minut.
6. Dodaj do kociołka sól, kminek i przyprawy do pilawu .
7. Dodaj wodę (około 1,2 l), zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
8. Równomiernie rozłóż ryż w kotle.
9. Zwiększ ogień i gotuj, aż woda odparuje.
10. Gdy woda odparuje, zmniejsz ogień. Zamknij pokrywkę kociołka i gotuj przez 15 minut.
11. Po 15 minutach otwórz pokrywę kociołka i wmieszaj ryż, marchewkę i mięso.
Danie można podać do stołu.
Na koniec udekoruj danie czosnkiem, pieprzem i jeśli lubisz suszonymi owocami.
Pyszne!
Ryż Devzira pokowany:
- Przezroczysta torebka celofanowa o gramaturze 800 g.
- Pudełko zawiera 6 przezroczystych toreb celofanowych o wadze 800 g)