Uzbecki berberys





Opis
Berberys
Berberys Uzbecki, 25g, z certyfikatem Halal!
Opis przedmiotu:
Składniki:
Suszona jagoda (barbaris)
PRZYPRAWY BEZ SOLI, BEZ BARWNIKÓW, BEZ DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI, BEZ SKROBI, BEZ ZAGĘSZCZACZY I TŁUSZCZÓW HYDROLIZOWANYCH
Stosowanie:
Pilaw z Azji Środkowej. Do przyprawiania sałatek, zup i deserów.
Kraj pochodzenia : Uzbekistan
Berberys (barbaris, zereshk)
Berberys to jedna z najpopularniejszych przypraw w Uzbekistanie (a także w innych krajach azjatyckich). Jej smak jest specyficzny - pikantno-kwaśny (zawdzięcza to dużej ilości witaminy C). Są to wydłużone czerwone jagody, zwykle kupowane i używane suszone.
Przyprawa ta, podobnie jak wiele innych, od dawna jest częścią tradycyjnej medycyny Wschodu. Oprócz witaminy C jagody zawierają również niewielką ilość pewnego alkaloidu berberyny, który pobudza przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz wpływa na mikroflorę jelitową. Jej lecznicze działanie jest znane nie od dziś w aptekach, głównie na półkach z suplementami na odchudzanie i urodę, można znaleźć produkty z berberyną pozyskiwaną z nasion, liści i kory różnych rodzajów łopianu (przed zastosowaniem jakichkolwiek suplementów należy skonsultować się z lekarzem).
W Iranie berberys (zwany tutaj zereshk ) jest używany do przygotowania słynnego zereshk polo , perskiego dania z ryżu z kurczakiem, które wykorzystuje szafran i dużo suszonych jagód berberysu. Ponieważ suszone jagody berberysu są małe, można je łatwo dodawać do potraw z ryżu lub popularnego w Afryce Północnej kuskusu, a także do sałatek podawanych z mięsem. W Indiach jagody te są używane do deserów (oczywiście po dosłodzeniu), a w Rosji ekstrakt z berberysu stosuje się jako środek aromatyzujący do słodyczy i napojów .
W Ameryce Północnej z berberysu robi się galaretki i dżemy. Zdrowi ludzie używają nasion berberysu tam, gdzie użyliby cytryn. Często kucharze radzą moczyć nasiona berberysu w zimnej wodzie przez około 15 minut przed ich użyciem.
W Uzbekistanie berberys dodaje się do prawie wszystkich dań mięsnych, zup i marynat. Bez niego nie można sobie wyobrazić pilawu, jagnięciny i innych smażonych mięs. Uzbecy używają nie tylko jagód , ale także liści – dodaje się je do sałatek, zup, ryżu z warzywami. Ta przyprawa dobrze komponuje się z kurkumą, kuminem i goździkami.
Producent: SPICE EXPERT Sp. 160 Bogishamol Street, Taszkent, Uzbekistan.
Ważność:
Okres ważności - 24 miesiące. Data produkcji: patrz na opakowaniu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu