Żeliwna patelnia Grill OPTIMA BORDO 260 x 40
Opis
Żeliwna patelnia Grill OPTIMA 260 x 40 mm to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Przygotujesz na niej soczyste steki, grillowane warzywa czy chrupiące kiełbaski.
Specjalne, faliste dno patelni pomaga w powstawaniu chrupiącej skórki, pozostawiając soczysty środek. Potrawy nie przypalają się, a nadmiar tłuszczu spływa do rowków.
Dania przyrządzone w żeliwnej patelni grillowej w smaku nie mają sobie równych!
Posiada ergonomiczny, drewniany uchwyt wykonany z drewna olchowego, który wygodnie leży w dłoni i nie nagrzewa się.
W przeciwieństwie do patelni wykonanych z innych materiałów, posiada w 100% naturalną, własną powłokę nieprzywierającą, dzięki której gotowanie staje się jeszcze zdrowsze, prostsze i przyjemniejsze!
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne pozostawione na ogniu nie wydzielają szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych.
Żeliwo rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowywania różnego rodzaju posiłków, a także ich właściwości smakowe. Potrawy przygotowane w żeliwnej patelni zyskują niezwykły aromat.
Grubość dna i ścian tej żeliwnej patelni przyczynia się do równomiernego gotowania potraw bez przypalania. Jest odporny na uszkodzenia i pozwala na stosowanie metalowych przyborów kuchennych.
Jest patelnią uniwersalną, która powinna znaleźć się na wyposażeniu każdej kuchni!
Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem użytkowania patelni wykonać proces preparacji oraz zapoznać się zasadami pielęgnacji żeliwnych naczyń kuchennych. Szczegóły: Użytkowanie i pielęgnacja
Posiadasz już patelnię żeliwną Grill OPTIMA 260 x 40 mm, ale brakuje ci pokrywki? Wierzch do powyższego modelu dostępny jest pod linkiem: Szklana pokrywka z metalową obwódką 26 cm
Ten model patelni dostępny jest także w innych wariantach kolorystycznych uchwytu:
• patelnia wykonana jest z materiałów bezpiecznych i przyjaznych dla środowiska
• posiada naturalną powłokę nieprzywierającą - nie zawiera żadnych środków chemicznych
• znakomite przewodnictwo cieplne
• wzbogaca żywność o żelazo
• odpowiednio konserwowane naczynia żeliwne mogą służyć przez całe lata - będzie praktycznie niezniszczalne!
• nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
• w patelni z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
Materiał: żeliwo
Średnica: 260 mm
Wysokość ściany: 40 mm
Grubość dna: 4,5 mm
Grubość ściany: 3,5 mm
Waga: 2,94 kg
Opis produktu
Charakterystyka
Materiał: żeliwo
Średnica: 260 mm
Wysokość ściany: 40 mm
Grubość dna: 4,5 mm
Grubość ściany: 3,5 mm
Waga: 2,94 kg
Korzyści
-
Bezpieczne i przyjazne dla środowiska naczynia kuchenne
-
Posiada naturalną nieprzywierającą powłokę
-
Posiada znakomite przewodnictwo cieplne
-
W garnkach z żeliwa można dusić, smażyć, piec i gotować
-
Stworzona powłoka nieprzywierająca nie zawierają żadnych środków chemicznych
-
Wzbogaca żywność o żelazo
-
Odpowiednio konserwowane naczynia żeliwne mogą służyć przez całe lata, jest to bardzo trwały materiał
-
Nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek
Opis
Patelnia do grillowania jest niezbędnym naczyniem do przygotowania soczystych steków mięsnych, grillowanych warzyw, chrupiących kiełbasek i tym podobnych.
Specjalny faliste dno patelni przyczynia się do powstania chrupiącej skórki, pozostawiając soczysty środek. Nic się nie pali, nadmiar tłuszczu wpływa do rowków, nie nasycając potrawy. Dania przygotowane na żeliwnej patelni nie mają równych sobie w smaku w porównaniu do innych metod obróbki termicznej.
Prezentowany asortyment patelni grillowych produkowany jest w optymalnych średnicach 240-280 mm.
Posiada ergonomiczny drewniany uchwyt (olcha), który wygodnie leży w dłoni i nie nagrzewa się.
W przeciwieństwie do niektórych powłok nieprzywierających, patelnie żeliwne są zwykle wykonane w 100% z naturalnych materiałów - mianowicie z żelaza
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne postawione na ogniu nie wydzielają żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych, przez co jedzenie przygotowywanych w nich potraw jest dla nas w pełni bezpieczne.
Zaletą żeliwa jest to, że właściwości smakowe gotowanych potraw są niezwykłe!
Rozgrzewa się równomiernie i może osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowania różnego rodzaju potraw, a także na ich jakość.
Bardzo dobrze gromadzi ciepło i zatrzymuje je przez długi czas, więc naczynie po wyłączeniu pieca długo utrzymuje temperaturę i jest nasycone aromatami.
Przed pierwszym użyciem żeliwnych naczyń kuchennych należy je przygotować w celu oczyszczenia z oleju technicznego, który chroni naczynia kuchenne przed wilgocią w porach żeliwa i dalszym rdzewieniem. Jak to zrobić, przeczytaj sekcję UŻYTKOWANIE I PIELĘGNACJA
Przy starannej pielęgnacji żeliwne naczynia wytrzymają bardzo długo i w przeciwieństwie do innych naczyń kuchennych, właściwości żeliwa poprawiają się z wiekiem.
Ponadto w sekcji AKCESORIA można kupić szklaną pokrywkę o żądanej średnicy.