Jak poprawnie wypalić kociołek żeliwny? Podpowiadamy

0

Kociołek żeliwny to wyjątkowo praktyczne akcesorium. Przyda Ci się nie tylko w kuchni, ale także na łonie natury, gdzie dzięki niemu będziesz mógł przyrządzić sycący posiłek dla zmęczonych podróżników. Warto, abyś jednak wiedział o tym, że tego typu naczynie nie jest zdatne do użycia bezpośrednio po zakupie. Zastanawiasz się nad tym, jak prawidłowo wypalić kociołek żeliwny? Czytaj dalej, a w poniższym artykule wszystko Ci wyjaśnimy!

Żeliwny kociołek – co warto o nim wiedzieć?

Jeżeli szukasz naczynia, które umożliwi Ci zdrowe gotowanie, a przy tym sprawi, że Twoje dania będą aromatyczne i wyjątkowo soczyste, żeliwny kociołek będzie strzałem w dziesiątkę. To akcesorium, które jest w pełni bezpieczne, ponieważ nie wchodzi w interakcje z pożywieniem. Możesz mieć również pewność, że przyrządzane w nim potrawy nie będą przywierać. Produkt ten jest doceniany ze względu na swoje właściwości, dzięki którym szybko nagrzewa się do wysokich temperatur. Pozwoli Ci to sprawnie przyrządzać pyszne zupy lub potrawki. Ponadto, jeżeli będziesz poprawnie dbać o takie naczynie, będzie Ci ono dobrze służyło przez wiele lat. Jak jednak właściwie dbać o taki kociołek?

Jak wypalić żeliwny kociołek?

Każdy kociołek żeliwny, który jest fabrycznie nowy, pokryty jest niewielką warstwą oleju technicznego. Tego typu preparat ma zabezpieczać naczynie przed uszkodzeniami i oczywiście nie jest jadalny. Musisz więc w odpowiedni sposób się go pozbyć. Taki proces przygotowywania kociołka do użytku oraz stworzenia na nim nieprzywierającej powłoki nazywa się wypalaniem. Polecamy dwa sposoby na to, jak się za to właściwie zabrać. Pierwsza metoda wymaga posiadania kuchenki, a druga piekarnika.

Jak wypalić żeliwny kociołek na kuchence?

  1. Rozpakuj kociołek i dokładnie go umyj. Użyj do tego płynu do mycia naczyń i zmywaka.
  2. Gdy naczynie będzie czyste ze wszystkich stron, dokładnie je osusz. Najlepiej użyj do tego ręcznika papierowego.
  3. Umieść kociołek na kuchence i wsyp do niego około 0,5 kg soli.
  4. Przez 10-15 min podgrzewaj ją, przy okazji co jakiś czas mieszając. W trakcie tego etapu kolor naczynia powinien się stopniowo zmieniać. Gdy na całej powierzchni będzie równie jasny, wyłącz źródło ciepła i poczekaj, aż kociołek ostygnie.
  5. Wyrzuć sól i ponownie dokładnie umyj oraz osusz naczynie.
  6. Ostatnim krokiem jest wysmarowanie wnętrza kociołka olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Jak wypalić żeliwny kociołek w piekarniku?

  1. Przy użyciu detergentu do mycia naczyń, wody i zmywaka dokładnie oczyść kociołek.
  2. Następnie starannie go osusz, najlepiej przy użyciu ręcznika papierowego.
  3. Rozgrzej piekarnik do mniej więcej 100-120 stopni Celsjusza i włóż do niego naczynie na około 10 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij kociołek i podkręć temperaturę do 180 stopni. Następnie, po dokładnym natarciu jego wnętrza olejem rzepakowym lub słonecznikowym, ponownie umieść go w piekarniku do góry dnem.
  5. Pozostaw do wypalenia przez 60 minut.
  6. Po zakończeniu wyłącz piekarnik, ale zostaw znajdujący się w nim kociołek do momentu, aż zrobi się chłodny.

Na co uważać, używając kociołków żeliwnych?

Kociołki żeliwne są wyjątkowo funkcjonalne, jednak aby mogły Ci dobrze i długo służyć, musisz je traktować w odpowiedni sposób. Każdorazowo po użyciu takiego naczynia umyj je dobrze i osusz, a następnie wsmaruj w jego środek odrobinę oleju. Aby akcesorium się nie psuło, zatroszcz się o to, aby przechowywać je w suchej, przewiewnej i solidnej szafce. Pamiętaj o tym, że kociołki są raczej ciężkie, dlatego warto, abyś dobrze przemyślał miejsce ich przechowywania. Niestety upadki mogą sprawić, że naczynie pęknie. Taki sam skutek może mieć szok termiczny. Mając to na uwadze, pamiętaj, aby zawsze powoli studzić i rozgrzewać tego typu produkty. Warto, abyś również zdawał sobie sprawę z tego, że w takim kociołku nie powinieneś przechowywać żywności. Takie działanie może skutkować pojawieniem się rdzawego nalotu na jego powierzchni.

Dla kogo kociołki żeliwne będą dobrym wyborem?

Jesteś smakoszem i doceniasz wyjątkowe aromaty? Jeżeli wiesz przy tym, że poświęcając czas na pielęgnację naczynia, zapewniasz sobie to, co najlepsze – kociołek żeliwny jest dla Ciebie. Nie wszyscy będą mieli tyle cierpliwości, aby właściwie obchodzić się z takim akcesorium. Jeżeli jednak będziesz to robił prawidłowo, będziesz mógł tworzyć prawdziwe pyszności. W końcu w kociołku możesz nie tylko dusić, ale również smażyć, gotować czy zapiekać. Ponadto korzystając z takich naczyń, wzbogacisz swoje potrawy o żelazo, co jest wskazane, jeśli dbasz o swoje zdrowie.

Wiedząc, jak właściwie wypalić kociołek żeliwny, możesz mieć pewność, że będzie Ci dobrze służył przez lata. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w wysokiej jakości naczynia żeliwne, koniecznie odwiedź nasz e-sklep. Jako pasjonaci dbamy o to, aby proponować Ci wyłącznie sprawdzone, solidne i estetyczne produkty. Oferowane przez nas naczynia sprawdzą się zarówno w domu, jak i w punkcie gastronomicznym. Gwarantujemy, że nasze artykuły trafią nawet w bardzo wymagające gusta.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl