Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem użytkowania patelni wykonać proces preparacji oraz zapoznać się z
zasadami pielęgnacji żeliwnych naczyń kuchennych.
Każde nowe naczynie żeliwne pokryte jest cienką warstwą oleju technicznego, który konserwuje i
zabezpiecza jego powierzchnię od chwili wyprodukowania do momentu przygotowania do użytku. Musimy
pozbyć się konserwacji, wypalić/wypiec naczynie i stworzyć w procesie polimeryzacji nieprzywierającą
naturalną powłokę (podczas podgrzewania na powierzchni tłuszcz wiąże się z metalem i tworzy twardą,
nieprzywierającą skórkę chroniącą metal).
Jak przygotować patelnię żeliwną do użytkowania?
Przygotowanie naczyń żeliwnych na kuchence
1. Dokładnie umyj patelnię pod ciepłą wodą używając delikatnego detergentu, gąbki, zmywaka.
Osusz ręczniczkiem papierowym.
2. Umieść patelnię na kuchence i rozgrzej, wsyp sól ok. 300-500g i piecz przez 10-15 minut okresowo
mieszając. Stopniowo kolor patelni zacznie zmieniać się na jaśniejszy, bardziej szary. Poczekaj, aż
kolor wyrówna się na całej powierzchni następnie wyłącz i pozwól jej ostygnąć.
3. Po wystygnięciu należy ponownie umyć patelnię i osuszyć.
4. Nanosimy na całej wewnętrznej powierzchni patelni olej jadalny rafinowany rzepakowy lub
słonecznikowy, zalecamy wykonać proces preparacji opisany poniżej.
Przygotowanie naczyń żeliwnych w piekarniku
1. Dokładnie umyj patelnię pod ciepłą wodą używając delikatnego detergentu, gąbki zmywaka.
Osusz ręczniczkiem papierowym.
2. Umieść patelnię w piekarniku i podgrzewaj przez 5-10 minut temp 100-120 °C w celu dokładnego
osuszenia. Po 10 minutach wyjmij patelnię i zwiększ temperaturę do 180 °C.
Preparacja
3. Nanieś dokładnie na całej powierzchni patelni niewielką warstwę roślinnego oleju rafinowanego,
najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego.
4. Umieść patelnię w piekarniku na środkowej półce do góry dnem, zacznij wypiekać. Wypiekaj
patelnię w piekarniku w temp. 180°C przez 60 minut i zostaw do całkowitego wystygnięcia.
Możesz powtórzyć ten proces kilka razy, ale najlepszym rozwiązaniem do wypracowania błyszczącej patyny
jest po prostu gotowanie.