Jakie są wady i zalety patelni żeliwnej?

Jakie są wady i zalety patelni żeliwnej?

Zastanawiasz się nad zakupem takich naczyń? Aby pomóc podjąć Ci decyzję, czy patelnie żeliwne sprawdzą się w Twojej kuchni, zebraliśmy wszystkie ich najważniejsze wady i zalety w jednym miejscu!

Czemu warto wybrać patelnię żeliwną?

Warto przede wszystkim wiedzieć, że tego rodzaju produkty – o ile oczywiście zadbamy o ich prawidłowe użytkowanie – są praktycznie niezniszczalne i będą nam wiernie służyć przez długie lata, a nawet przez całe życie. Charakteryzują się świetną odpornością mechaniczną i, w przeciwieństwie do innych typów naczyń, nie zarysujemy ich metalowymi przyborami kuchennymi.

Trwałość to oczywiście nie ich jedyny atut: choć trzeba je rozgrzewać przez stosunkowo długi czas, zdecydowanie warto chwilę poczekać, bowiem wyroby wykonane z tego materiału wykazują doskonałe właściwości w zakresie przewodnictwa cieplnego. Powierzchnia patelni żeliwnej nagrzewa się równomiernie, co pozwala z kolei przyspieszyć proces przygotowania wielu potraw – ma to duże znaczenie w szczególności w profesjonalnej gastronomii, ale mocno potrafi ułatwić pracę również osobom przygotowującym posiłki jedynie dla siebie i swoich bliskich. Produkt długo też trzyma temperaturę, wyśmienicie nadaje się więc do serwowania dań, jeżeli nie chcemy, aby wystygły zbyt szybko.

Patelnia żeliwna – bezpieczna dla zdrowia?

Jak najbardziej! Nawet przy długotrwałym, intensywnym użytkowaniu nie wytrącą się z niej jakiekolwiek substancje chemiczne niebezpieczne dla naszego zdrowia. Dodatkowo wzbogacają żywność o żelazo, czyli pierwiastek o dużym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Na bezpieczeństwo pozytywnie wpływa również ich wysoka odporność termiczna (brak odkształceń, nawet jeżeli smażymy coś na wolnym ogniu) oraz ich… ciężar. To przecież dzięki swojej wadze, naczynia są bardzo stabilne, dziecku trudniej jest zrzucić je z kuchenki, a nam nieopatrznie rozlać ich gorącą zawartość.

Kilka słów o minusach

Do użytkowania patelni żeliwnych trzeba się przyzwyczaić, gdyż ich piętą Achillesową jest niska odporność na gwałtowne skoki temperatury. Dlatego trzeba dać im porządnie się rozgrzać i nie wolno ich studzić pod bieżącym strumieniem zimnej wody.

Niektórzy wskazują też, że wadą produktów jest duża waga i nieco dłuższy czas rozgrzewania.

Jak widzisz, zalet jest zdecydowanie więcej. Najwyższej jakości patelnie żeliwne znajdziesz w naszym sklepie, sprawdź całą ofertę i zamów w najlepszej cenie na rynku!

Kategorie blog
Archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl