Jak zrobić pilaw ryżowy Devzira?
Pilaw, ulubieniec Uzbeków, najlepiej przyrządza się z ryżu Devzira. Ryż Devzira należy gotować przy użyciu specjalnej technologii. Najpierw należy go wstępnie namoczyć w zimnej, lekko osolonej wodzie, a następnie kilkakrotnie przemyć, aby usunąć różowy proszek. Ryż podwaja swoją objętość po ugotowaniu, więc odmierzając go do dania, weź pod uwagę, że Devzira ma wysoki współczynnik wchłaniania wody.
Ryż Devzira ma charakterystyczny aromat i wyraźny słodowy smak. Ryż wchłania tłuszcz i wodę, więc jego ziarna wchłaniają smak pilawu. Ryż Devzira zawsze pozostaje kruchy i nie staje się stałą masą.
Choć pozornie prosty, pilaw jest uważany za jedno z najbardziej złożonych dań kuchni wschodniej. Dla każdego Uzbeka najważniejszym posiłkiem jest dobrze ugotowany pilaw.
Aby zrobić prawdziwy pilaw, trzeba go ugotować w kazanie , tak jak robili to ludzie, dla których nomadyzm był sposobem na życie. Kourma została podgrzana w kotle, dodano do niej wodę, marchewkę, cebulę i ryż.
W warunkach domowych pilaw gotuje się oczywiście nie z kurmy, ale ze świeżego mięsa.
Przepis Plov (1 kg ryżu Devzira):
Prawdziwy pilaw należy gotować w kotle. Zaletą kotła jest to, że optymalnie rozprowadza ciepło.
1. Namocz i umyj ryż Devzira, jak opisano powyżej. Pozostaw w ciepłej wodzie na 30 minut.
2. Do kociołka wlać olej (około 3 chochli) i podgrzewać na dość mocnym ogniu przez 5 minut.
3. Mięso (0,5 kg) pokroić na kawałki 2×2 cm. Umieścić w kociołku i gotować przez około 2 minuty.
Ważne: kup młodą jagnięcinę na pilaw. Odetnij tłuszcz z mięsa i usuń go.
4. W przypadku plov weź 2 cebule pokrojone w pierścienie i włóż je do kotła.
5. Żółta marchewka (1 kg) Pokrój w paski, włóż do kociołka i gotuj przez około 10 minut.
6. Dodaj do kociołka sól, kminek i przyprawy do pilawu .
7. Dodaj wodę (około 1,2 l), zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
8. Równomiernie rozłóż ryż w kotle.
9. Zwiększ ogień i gotuj, aż woda odparuje.
10. Gdy woda odparuje, zmniejsz ogień. Zamknij pokrywkę kociołka i gotuj przez 15 minut.
11. Po 15 minutach otwórz pokrywę kociołka i wmieszaj ryż, marchewkę i mięso.
Danie można podać do stołu.
Na koniec udekoruj danie czosnkiem, pieprzem i jeśli lubisz suszonymi owocami.