Halászlé -węgierska zupa rybna

0
Halászlé -węgierska zupa rybna

Przepis na halászlé (węgierską zupę rybną) na 15 litrów:

 Składniki:

Ryba:

  • 3-4 kg ryby (np. sum, sandacz, karp) – różne gatunki można łączyć
  • 1-2 kg rybich głów i ości (do bulionu)

Warzywa:

  • 5 dużych cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 5-6 papryk (czerwone i żółte)
  • 1 por • 0,5 kg marchew
  • 2-3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • puszka krojonych pomidorów 2-2,5 kg
  • natka pietruszki
  • 2 kg ziemniaki Przyprawy:
  • 3-4 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki (do smaku)
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju (lub smalcu)

Dodatki:

  • 4-5 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Bulion rybny:

◦ W kotle żeliwnym zagotuj około 5 litrów wody.

◦ Dodaj rybie głowy i kręgosłupy z filetowania, zielona część pora, marchewka, pietruszka, seler, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotuj na małym ogniu przez 60-80 minut.

◦ Po tym czasie przecedź bulion, aby pozbyć się resztek ryb.

◦ Warzywa z wywaru można skroić i dodać do smażenia

  1. Smażenie warzyw:

◦ W tym samym kociołku rozgrzej olej.

◦ Dodaj posiekaną cebulę, białą cześć pora i smaż, aż się zeszkli.

◦ Dodaj pokrojone papryki oraz czosnek, smaż przez kilka minut.

◦ Następnie dodaj słodką paprykę w proszku, dokładnie wymieszaj.

  1. Dodawanie bulionu:

◦ Wlej przefiltrowany bulion rybny do kociołka. Dodaj pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Gotuj przez 20 minut. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj (osobiście wybieram Mutti)

  1. Pulpety z karpia:

◦ 1-1,5 kg filetów z karpia (bez skóry i ości)

◦ 1 cebula

◦ 3-4 ząbki czosnku

◦ 2 jajka

◦ 150-200 g bułki tartej

◦ 150-200 ml mleka (lub wody)

◦ Sól i pieprz najlepiej młotkowany do smaku

◦ Świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

◦ Przyprawy do smaku (np. tymianek, majeranek)

  1. Dodawanie ryby:

◦ Zrób pulpety

◦ Pokrój rybę na kawałki.

◦ Dodaj do garnka i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.

  1. Doprawianie:

◦ Na koniec dopraw halászlé solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku.

◦ Posiekana natka pietruszki

  1. Serwowanie:

◦ Podawaj gorące, udekorowane świeżą natką pietruszki.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl