Czachochbili – Klasyczny Gruziński Delikates

0
Czachochbili – Klasyczny Gruziński Delikates

Czachochbili – Klasyczny Gruziński Delikates

Czachochbili to tradycyjne gruzińskie danie, które zachwyca bogactwem smaków. Jest to rodzaj gulaszu, zwykle przygotowywanego z kurczaka, ale można też użyć innych rodzajów mięsa, jak indyk czy królik. Danie to charakteryzuje się intensywnym smakiem pomidorów, aromatycznymi ziołami i delikatną ostrością.

Składniki kazan 12l:

  • 4,5 kg kurczaka (cały lub udka)
  • 2,5 kg pomidory krojone (mogą być z puszki)
  • 1,5 kg cebuli
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • 2 pęczki świeżej natki pietruszki
  • 6-8 liści laurowych
  • 1 główka czosnku
  • Sól, pieprz czarny młotkowany, chmeli suneli, płatki chili do smaku
  • 200 g masła
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój na porcje.
  2. Cebulę posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zieloną pietruszkę i kolendrę posiekaj.
  3. Na rozgrzanym oleju z masłem obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony, aż się zarumienią.
  4. Do kotła dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone pomidory, liście laurowe, chmeli suneli, płatki chilli, zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane zioła. Zalej niewielką ilością wody, aby przykryć mięso.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-50 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawanie:

Czachochbili najlepiej smakuje podawane z gruzińskimi chlebkami puri

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl