
Czachochbili – Klasyczny Gruziński Delikates
Czachochbili to tradycyjne gruzińskie danie, które zachwyca bogactwem smaków. Jest to rodzaj gulaszu, zwykle przygotowywanego z kurczaka, ale można też użyć innych rodzajów mięsa, jak indyk czy królik. Danie to charakteryzuje się intensywnym smakiem pomidorów, aromatycznymi ziołami i delikatną ostrością.
Składniki kazan 12l:
- 4,5 kg kurczaka (cały lub udka)
- 2,5 kg pomidory krojone (mogą być z puszki)
- 1,5 kg cebuli
- 2 pęczki świeżej kolendry
- 2 pęczki świeżej natki pietruszki
- 6-8 liści laurowych
- 1 główka czosnku
- Sól, pieprz czarny młotkowany, chmeli suneli, płatki chili do smaku
- 200 g masła
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na porcje.
- Cebulę posiekaj, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zieloną pietruszkę i kolendrę posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju z masłem obsmaż kawałki kurczaka z każdej strony, aż się zarumienią.
- Do kotła dodaj cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone pomidory, liście laurowe, chmeli suneli, płatki chilli, zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane zioła. Zalej niewielką ilością wody, aby przykryć mięso.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 40-50 minut, lub do momentu aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawanie:
Czachochbili najlepiej smakuje podawane z gruzińskimi chlebkami puri