Podpowiadamy, jakie garnki kupić do Twojej kuchni

0

Przeprowadzasz się do nowego mieszkania? A może właśnie rozpoczynasz samodzielne, dorosłe życie? Jeśli jesteś w trakcie kompletowania wyprawki, z pewnością zastanawiasz się, jakie garnki będą dla Ciebie najlepsze. Podpowiadamy, czym kierować się w trakcie ich wyboru i jakie szczególnie warto kupić.

Rodzaje garnków

Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków. Wybór zależy przede wszystkim od Twoich potrzeb i preferencji. Różnią się między sobą przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Znajdziesz m.in. garnki aluminiowe, miedziane, ceramiczne, szklane, ze stali nierdzewnej oraz żeliwne. Znaczenie ma także powłoka, która może być tytanowa, marmurowa albo teflonowa. Niektóre garnki mają konkretne przeznaczenie, np. do makaronu, do mleka, do duszenia. Wyróżniamy także szybkowary, woki i rondle.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków?

Zastanawiasz się, jakie garnki kupić? Warto wiedzieć, że należy wziąć pod uwagę wiele różnych czynników. Przede wszystkim sprawdź, czy wybrane produkty mają niezbędne oznaczenia i atesty. Dowiedz się, czy nie wchodzą one w reakcje chemiczne z żywnością. Upewnij się także, że są one dostosowane do Twojej kuchenki. Jest to szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku indukcji. Znaczenie ma ponadto waga garnków, grubość ich dna oraz możliwość mycia w zmywarce.

Wbrew pozorom istotny jest również Twój budżet. Zastanów się, ile chcesz i możesz wydać na garnki, bowiem poszczególne modele mogą bardzo różnić się między sobą ceną. Pomyśl też, jak dużych garnków potrzebujesz. Jeśli gotujesz tylko dla siebie, wystarczą Ci garnki na 2-3 porcje. Nie musisz też kupować nie wiadomo jak wielkiego zestawu. Dwa garnki, patelnia i rondel to prawdopodobnie wszystko, co jest dla Ciebie niezbędne. W przypadku dużej rodziny albo częstych gości przydadzą Ci się większe garnki, nawet 6-litrowe.

Jakie garnki kupić – naczynia żeliwne

Jeśli nie wiesz, jakie garnki kupić, rozważ wysokiej jakości naczynia żeliwne. Twoja babcia z pewnością korzystała z tego typu garnków i była z nich bardzo zadowolona. Później żeliwo zostało wyparte przez nowoczesne i tanie rozwiązania. Ostatnio takie garnki powracają jednak do łask, głównie ze względu na lepszy wpływ na nasz organizm oraz smakowitość potraw. To rozwiązanie, które ma naprawdę sporo zalet i wyróżnia się na tle innych.

Co wyróżnia żeliwne garnki?

Naczynia żeliwne charakteryzują się przede wszystkim świetnym zatrzymywaniem wilgoci oraz równomiernym rozprowadzaniem temperatury. Posiadają one powłokę, która nie traci swoich właściwości i nie jest szkodliwa dla zdrowia, jak np. uszkodzony teflon. Warto wiedzieć, że idealnie sprawdzają się zarówno do zapiekanek, mięs, jak i wolno gotujących się dań. W tego typu garnkach przyrządzisz także niezwykle smaczny i aromatyczny gulasz, a także każdy rodzaj zupy.

W naczyniach żeliwnych przygotujesz pożywne, smaczne i dietetyczne pożywienie. Nie musisz używać do nich tyle tłuszczu, co w przypadku innych garnków. Doskonale nadają się one do długiego gotowania na małym ogniu, dzięki czemu potrawy będą soczyste i bardzo esencjonalne.

Co ciekawe, żywotność garnków żeliwnych jest wręcz nieograniczona. Wiele osób z powodzeniem korzysta z nich przez dziesiątki lat bez uszczerbku na jakości. O ile taki garnek nie upadnie z dużej wysokości, praktycznie nie może się zepsuć. Mówi się także, że naczynia żeliwne z upływem lat są wręcz coraz lepsze. Wynika to ze zwiększania się naturalnych właściwości nieprzywierających. Warto również wiedzieć, że żeliwo to materiał bardzo odporny na zużycie i nieulegający odkształceniom. Żeliwne garnki zachowują swój kształt w każdej temperaturze, zarówno wysokiej, jak i bardzo niskiej.

Zalety garnków żeliwnych

Zastanawiasz się, jakie zalety mają garnki żeliwne? Otóż przede wszystkim są one dość grube, co gwarantuje ich wysoką wytrzymałość, a także zatrzymywanie smaku i zapachu potraw. Poza tym prawidłowo użytkowane, czyszczone i przechowywane garnki żeliwne nie powinny rdzewieć. Nawet jeśli coś takiego by Ci się zdarzyło, możesz łatwo pozbyć się rdzy.

Co jeszcze cechuje garnki żeliwne?

- są one wykonane z bezpiecznych dla środowiska materiałów;

- mają naturalną nieprzywierającą powłokę, która w ogóle nie zawiera środków chemicznych;

- charakteryzują się doskonałym przewodnictwem cieplnym;

- są odporne na uszkodzenia i przy odpowiedniej konserwacji mogą posłużyć wiele lat;

- sprawdzają się w przypadku każdej kuchenki, również indukcyjnej;

- wzbogacają pożywienie o cenne żelazo (do kwaśnych potraw, np. sosu pomidorowego, mogą przedostawać się związki żelaza, które rekompensują ewentualne jego braki w diecie);

- są bardzo uniwersalne, nadają się do różnych potraw — można w nich smażyć, gotować, piec i dusić.

Jak widać, żeliwne garnki to doskonały wybór dla każdego. Są one bardzo uniwersalne, wytrzymałe, a także bezpieczne dla środowiska i zdrowia. Poza tym gwarantują wyjątkowy smak i aromat przygotowywanych potraw. Jeśli zdecydujesz się na te naczynia, z pewnością nie pożałujesz swojego wyboru.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl