Masz już dość przypalających się na patelni kotletów? Irytują Cię przywierające do powłoki pierogi? Musisz wiedzieć, że duże znaczenie ma nie tylko jakość patelni, ale również materiał, z którego została wykonana. Zobacz, z jaką powłoką patelnia sprawdzi się najlepiej!
Wady najpopularniejszych patelni
Zastanawiasz się, jaką patelnię wybrać? Warto mieć świadomość tego, że najczęściej spotykane powłoki w patelniach mają niestety sporo wad. Zobacz, dlaczego mogą one nie być najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie.
Patelnie z powłoką teflonową
Przez pewien czas patelnie z powłoką teflonową cieszyły się największą popularnością. Później wiele osób przestraszyło się, że mogą one być szkodliwe dla zdrowia. Warto wiedzieć, że teflon sam w sobie nie musi być groźny, ale producenci często łączą go z innymi materiałami, które bywają toksyczne. W związku z tym, przy zakupie patelni teflonowej trzeba zwracać uwagę na renomę producenta i jakość produktu. Wadą teflonu jest to, iż bardzo łatwo ulega zarysowaniu, a uszkodzona powłoka jest szkodliwa dla zdrowia. Porysowana patelnia nadaje się niestety do śmietnika. Dlatego też najlepiej, aby nie miała kontaktu z metalem. Musisz wiedzieć także to, iż patelni teflonowej nie można myć w zmywarce ani traktować silnymi środkami czyszczącymi. W ten sposób również łatwo ją zniszczyć.
Ceramiczna powłoka
Alternatywą dla powłoki teflonowej wydawała się ceramika. Niestety, ona również ma naprawdę niską odporność na zarysowania. W związku z tym konieczne jest korzystanie z drewnianych lub silikonowych sztućców. Co więcej, intensywne mycie także jest dla niej niekorzystne. W dodatku patelnie z powłoką ceramiczną nagrzewają się stosunkowo wolno. Istotne jest również to, że nie można narażać ich na gwałtowne zmiany temperatury. Powłoki ceramicznej lepiej nie zalewać zimną wodą od razu po zdjęciu z kuchenki. Wadą takich patelni jest też duży ciężar.
Z jaką powłoką patelnia jest najlepsza – żeliwo
Z pewnością obiło Ci się o uszy, że dawniej korzystano głównie z garnków i patelni żeliwnych. Może używała ich nawet Twoja babcia. Później zaczęto jednak rezygnować z żeliwa i zostało ono wyparte przez nowoczesne i tanie rozwiązania. Niestety, szybko okazało się, że te innowacyjne alternatywy wcale nie są korzystne. Przede wszystkim mogą one negatywnie wpływać na walory smakowe potraw, a co więcej, nawet na nasze zdrowie.
Jeżeli zastanawiasz się, z jaką powłoką patelnia będzie najlepsza, postaw na żeliwo. To rozwiązanie, które ma naprawdę wiele zalet i z pewnością szybko je docenisz.
Zalety patelni żeliwnych
Bez wątpienia żeliwne patelnie wyróżniają się na tle innych naczyń. Co je charakteryzuje? Otóż przede wszystkim mają one niezwykłą żywotność, w zasadzie nieograniczoną. Warto wiedzieć, że patelni żeliwnej możesz z powodzeniem używać kilkadziesiąt lat. Możliwe, że nie zauważysz żadnego uszczerbku na jej jakości. Tak naprawdę bardzo ciężko jest zepsuć taką patelnię. Mówi się, że jedynym sposobem na jej uszkodzenie jest upadek ze znacznej wysokości na twarde podłoże.
Co ciekawe, naczynia wykonane z żeliwa stają się wręcz coraz lepsze wraz z upływem czasu. Po kilku latach z pewnością zauważysz, że zwiększyły się naturalne właściwości nieprzywierające powierzchni takiej patelni. Poza tym żeliwo jest nie tylko bardzo odporne na zużycie, ale także świetnie opiera się ewentualnym odkształceniom. Dzięki temu możesz mieć pewność, że naczynie zachowa swój kształt zarówno w wysokiej, jak i niskiej temperaturze.
Oczywiście ogromną zaletą patelni żeliwnej jest również absolutnie niepowtarzalny aromat i smak przyrządzanych potraw. Wystarczy, że raz spróbujesz dania z tego typu naczynia, a z pewnością nie zechcesz już korzystać z patelni wykonanej z innego materiału.
Dlaczego warto kupić patelnię żeliwną?
Zastanawiasz się, dlaczego jeszcze warto kupić patelnię żeliwną? Argumenty przemawiające na jej korzyść to przede wszystkim:
- patelnia żeliwna jest wykonana z materiałów, które są zarówno bezpieczne dla człowieka, jak i przyjazne dla środowiska;
- patelnie żeliwne posiadają naturalną i nieprzywierającą powłokę; co ważne, do jej produkcji nie użyto sztucznych środków chemicznych;
- żeliwo wyróżnia się doskonałym przewodnictwem cieplnym;
- patelnie wykonane z żeliwa mogą wzbogacać żywność o cenne żelazo;
- patelnie żeliwne nadają się do każdego rodzaju kuchenki, również indukcyjnej;
- patelnia żeliwna umożliwia duszenie, smażenie, pieczenie i gotowanie;
- naczynie to może utrzymać ciepło potrawy przez naprawdę długi czas;
- patelnie żeliwne są stabilne i bardzo ciężko jest strącić je z kuchenki;
- żeliwo równomiernie rozprowadza ciepło, co jest niezwykle ważne podczas przyrządzania potraw.
Jak widzisz, warto zdecydować się na patelnię wykonaną w całości z żeliwa. Ma ona naprawdę wiele zalet, a przede wszystkim jest bezpieczna dla ludzi i środowiska. Dzięki niej przyrządzić wyjątkowo smaczne potrawy. Co ważne, taka patelnia z pewnością posłuży Ci przez wiele lat i nie straci na swojej jakości.